Vårångest

Idag är första vårdagen sägs det. Utifrån almanackan alltså, jag trodde att det räknades som om vår när medeltemperaturen under dygnet överstiger ett visst gradantal, men enligt glada tillrop på Facebook är det tydligen vår nu. Och Facebook har väl aldrig fel?

Jag tycker alltid det är lite jobbigt med våren, den är som ett passionerat men i grunden dåligt kärleksförhållande; man kan aldrig lita på den.  Ena dagen, som idag till exempel, är det varmt, skönt och soligt och nästa är det minusgrader och regn (ja, samtidigt, på våren kan allt hända). Vissa år är man övertygad om att nej, i år händer det inte. Det blir inte vår, och följaktligen inte heller sommar.  Oftast blir det ju det, men tiden fram till dess är pur ångest.  Jag är personligen övertygad om att Karin Boyes dikt inte alls är en eufemism för att bli vuxen utan handlar om det som bokstavligen står i texten: ”Det gör ONT när KNOPPAR brister. För det gör det.

Äldre släktingar och föräldrar älskar att underhålla en med tvivelaktiga anekdoter om vargvinterår då Kung Bore vann vårspelen i Eksjö och när vårriddaren eller vad han hette sedvanligt skulle komma tillbaka från striden om prinsessan Sommar så kom kung Bore istället.

Haha.

Eller den gången de fick skotta framför ladugårdsdörren  i juni.

Haha.

Ett år i Finland haglade det hagel  stora som dasslock.

Haha.

Haha, fast det är inte roligt. Jag får bara ångest. För även om det är kul i efterhand var det inte kul då och vi vill ju inte att det ska hända igen? Häruppe i norden där det är kallt och mörkt (och regnigt om man bor I Göteborg) i åtta månader är de där få vår- och sommarmånaderna så oerhört viktiga. Det är därför folk sitter och huttrar på uteserveringar invirade i fem plädar utanpå vinterjackan och smuttar på en öl så kall att det blivit en ishinna ovanpå. ”För det går ju”. Jag vet, jag har gjort det själv och dessutom förevigat idiotin på sociala medier med texten ”årets första öl i solen” och en tummen upp.

Vi vill helt enkelt dra ut på sommarhalvåret så mycket det bara går. Och är det vår så är det, då ska man sitta på balkongen/uteserveringen/parkbänken och äta/dricka glass/öl/rosévin. Så tidigt och så länge på året det bara går.  Och det kanske inte är så konstigt?IMG_20150401_161454